A drónos permetezésnek ahhoz, hogy 100%-ig legális legyen egyetlen dolog hiányzott a mai napig az pedig nem más, mint a drónos vegyszer. A drónokat már a tavalyi évben minősített a hatóság, utána jött a speciális és a növényvédelmi képzés, de eddig még ez után sem lehetett permetezni mivel nem volt drónos vegyszer. 

Elérhető az első növényvédő szer hazánkban, mely már kijuttatható pilóta nélküli légi járművel: az acetamiprid hatóanyagú, Mospilan 20 SG rovarölő szer esetében történt meg az engedély kiterjesztése. A készítmény cseresznyében, meggyben és dióban alkalmazható drónnal történő permetezéssel, mellyel a termesztők a cseresznyelégy és a nyugati dióburok-fúrólégy ellen védekezhetnek.

A mai naptól, aki ezt a vegyszert akarja használni és megvan neki a speciális dróntanfolyamja, valamint a növényvédelmi képzése annak már csak egy dolgot kell megoldani ami nem más mint a repülési engedély és mehet a permetezés. Nyilván ez még nagyon kevés, de legalább már megindult egy folyamat. 

Összességében az első készítmény engedélyének kiadásával elhárult minden akadály a drónos permetezés jogszabályoknak megfelelő végzése elől. Mindazonáltal emlékeztetjük az érintetteket, hogy a jogszerű tevékenységhez az alkalmazott drónnak továbbra is típusminősítéssel szükséges rendelkeznie, és a drón pilótájának is szerepelnie kell a Nébih által vezetett drónpilóta nyilvántartásban. Felhívjuk arra is a figyelmet, hogy a drónos permetezés változatlanul légi növényvédelemnek minősül, ezért kizárólag növényorvos felügyelete mellett végezhető. Továbbá a tevékenység megkezdése előtt engedélyt kell kérni a területileg illetékes vármegyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályától.

Nehéz volt az út idáig, több éve várnak a hazai mezőgazdasági drónosok arra, hogy legálisan lehessen dolgozni, és úgy látszik ez 2023 nyarán végre kezd tisztulni. Ahhoz, hogy valaki a 0-ról legyen mezőgazdasági drónpilóta, kb 2mFt értékű tanfolyamot kell elvégezni, plusz az eszköz beszerzések. Szóval azért nem olyan könnyű és olcsó szakma ez, de nyilván a jövőben a drónok használata a mezőgazdaságban az megkérdőjelezhetetlen lesz. Tudom, tudom, sokan azt mondják, hogy ennyi mennyiség kevés a normális kezeléshez, de ezt majd az érkező vegyszerek és rajta az ajánlott mennyiség megfogja cáfolni. Én nem akarok senkit sem meggyőzni arról, hogy ez milyen jó és hogy mindenkinek ez kell, de több helyen lett már bebizonyítva, hogy hasznos a drón, pláne ha ehhez használunk még egy monitoring drón is.

 

A DJI Mavic 3 Multispektrál segítségével képesek vagyunk a növény kultúra aktuális állapotát felmérni, és a növényeknek megfelelően juttatni ki az adott vegyszert és nem úgy, mint régen, hogy mindent telibe fújni. Ha a két rendszer együtt működik akkor nagyon gyors és hatékony rendszert tudunk használni, ami számos kényelmi funkciókat is tartogat a számunkra. Jelenleg az Európai piacon a DJI Agras T10 és a DJI Agras T30 kapható. Ázsiai régióban már a DJI Agras T50-nél tartanak, amivel már saját magukat is viszik, amit abszolút elítélek 🙂 Szóval, ha valaki a jövőben mezőgazdasági drónozásra adná a fejét akkor kettő út közül tud választani, az egyik a felmérő drón használata amivel 2-3D-s térképek készíthetőek az Agrasnak vagy más mezőgazdasági gépnek. Ez repülés szempontjából egyszerűbb és könnyebb megoldás, de a multispektrális feldolgozáshoz már komoly tanulmányt igényel. A másik lehetőség pedig nem más, mint a permetezés.

 

A permetezés pedig még több tudást és tanfolyamot igényel az eszköz beruházás mellett. A kisebbik gép kb egy 5,5mFt bruttó egy 4 akkumulátoros csomagban, ehhez nyilván még kellenek a tanfolyamok, az autó, aggregátor, vegyszerkeverő és minden egyéb más. A nagyobb szett ennek kb a duplája, csak nagyobb autó, nagyobb aggregátor és legalább 2 ember is ajánlott hozzá. Szóval a lehetőség most már egyre több lesz, csak el kell dönteni, hogy ki mit szeretne. Jó munkát!  

 

Forrás: https://portal.nebih.gov.hu/-/magyarorszagon-elsokent-egy-rovarolo-szert-juttathatnak-ki-dronnal

Leave a comment