Real Drone Simulator

A Real Drone Simulator, mint ahogy a neve is mutatja valósághű drón szimulátor, amely létező drónokon és alkatrészeken alapul. A fejlesztéshez különböző drón gyártók biztosítják a teszt példányokat, olykor a gyártáshoz készített vektoros fileokkal együtt. A szimulátort egy magyar multimédia fejlesztő, Lukácsy Gábor készíti immáron 7. éve. A realisztikus fizika, drónonként eltérő egyedi repülési tulajdonságok és a folyamatosan bővülő arzenál mellett a környezet, helyszínek is igyekeznek visszaadni a valóságot. Megtalálhatók a fiktív pályák (Virtual World) mellett valóságban is létező helyszínek (Real World). A Real World pályákhoz érkeznek 3D szkennelt tereptárgyakon alapuló területek is.

Sokan úgy gondolják a filmezésre létrehozott és szinte teljesen automata gépek miatt, hogy ezeket a repülő multirotoros gépeket könnyű irányítani, ám létezik a drónoknak egy verseny és freestyle ágazata is, amelyek esetében sokkal nagyobb hangsúly van az ezeket kezelő pilóták tudásán. A haladók még a vízszintező stabilizátort is kikapcsolják, sőt egyéni beállításokkal, forgási szorzó kikeverésekkel teljesen manuálisan, szabadon végezhetnek akrobatikus manővereket, vagy épp cikázhatnak az akadályok, versenykapukon keresztül. Mi sem bizonyítja jobban az ebben rejlő kihívásokat, adrenalin bőséget, hogy a filmes gépek átlag 50 km/h-s sebességéhez képest a komolyabb, versenyre épített drónok sebessége akár a 200 km/h-t is meghaladhatja, ráadásul egy szempillantás alatt képesek fel is gyorsulni, szinte kilőni az adott irányokba, hirtelen irányváltásokat eszközölni…

RDS, avagy egy Magyar Drón Szimulátor

A szimulátor célja a szórakoztatáson túl a drónpilóta képességek fejlesztése kezdőtől haladó szintig. Ehhez több különböző drón osztály is elérhető a kezdőknek szánt szénkefés motorosoktól egészen az agresszív és villámgyors versenydrónokig, ráadásul tetszőlegesen át is lehet őket építeni, alkatrészeiket variálni, kinézetüket egyedivé tenni. Jelenleg szabad repülés, időmérő és online többjátékos verseny módok választható, de hamarosan érkezik az ún. Cross-vehicle multiplayer mód is, ahol több különböző jármű típussal együtt is lehet közlekedni a pályákon. A repülésvezérlőkről már ismert Betaflight szoftveren alapulnak RDS beállításai, ahol tetszőlegesen lehet kikeverni a gépek irányítását, így akár a valós drónunk beállításaival is repülhetünk a szimulátorban. Repülési módok közül elérhető a teljesen stabilizált (angle), fél-stabilizált (horizon) és manuális (acro) módok. Ezeket kiegészítve megtalálható a 3D repülési mód, air mód is, sőt lehetőség van VR 3D kamera mód használatára is, amikor VR szemüveg segítségével sztereó 3D látvánnyal repülhetünk a virtuális pályákon.

A jelenlegi publikus verzióban 5 helyszín, köztük a Hoover-gát és környezete, 8 kezdő, 7 verseny, 3 mikró verseny és 1 tinywhoop drón érhető el, valamint egy egyszerűen használható input kezelő a könnyed távirányító, kontroller beállítás érdekében. A kreatívabb játékosok számára bekerült a pályaszerkesztő is, amivel akár többjátékos módhoz is készíthetünk egyedi pályákat egyszerűen. A következő frissítéssel további 17 új drón, 44 új motor, új akksik (köztük 5 és 6 cellások is), számos új Gemfan propeller és a Pécs, Jakab-hegyen található Pálos kolostor romjainak helyszíne is érkezik 3D szkennelt épületekkel, sűrű, 4km 2 -nyi erdős területtel, valós túraútvonalakkal.

Az RDS jelenleg Windowsra és Androidra elérhető, de a frissítés megjelenését követően elérhető lesz Linuxra és Mac OS-ekre is, de tervben van az iOS verzió elkészítése is. A játékosok minden platformon tudnak egymással repülni multiplayer módban és a távirányítók, kontrollerek is támogatottak a különböző eszközökön. A szimulátor ingyenesen letölthető és használható személyes felhasználásra, így mindenkinek bátran ajánljuk a kipróbálását.