Drón regisztráció

2021 talán legtöbbet feltett kérdése a hogyan regisztráljam a drónomat és magamat című kérdés. A legális repülésnek a feltételei, hogy legyen megfelelő kompetencia vizsgánk (drón jogosítvány), biztosításunk, legyen regisztrálva a drón és mi is mint üzembentartó, valamint használjuk a MyDroneSpace appot. Ha ezek megvannak már akkor lakott területen kívül ha nem tiltja valamilyen zóna, 120 méterig VLOS-ban (látótávolságon belül)  szabadon repülhetünk. Ugyan az igaz a külföldi utazásokra is, de ehhez nagyon fontos, hogy meglegyenek a regisztrációk.

Regisztrálni kell a drónom?

Igen. Nyilvántartásba kell venni minden 120 grammnál nehezebb eszközt, vagy minden olyan drónt, amelyen van kamera. Ami nem ebbe a kategóriába tartozik, az játéknak minősül. A játékok szabályozása külön terület és a gyártó, valamint a kereskedő felelőssége, hogy ezen szabályoknak megfeleljenek.

Tehát minden olyan drónt regisztrálni kell, amelyre az alábbiak közül bármely feltétel igaz:

  • van rajta kamera (rendelkezik adatrögzítővel) vagy
  • nem sorolható a játékok közé vagy
  • meghaladja a 120 grammot vagy
  • messzebbre repül, mint 100 méter.

Hogyan regisztráld a drónod

A regisztrációkat e-papíron keresztül kell majd benyújtani, ami ügyélkapunk keresztül történik. A fenti videóban lépésről lépre elmondok és mutatok mindent, a videó leírásában megtalálhatóak a pontos linkek, de ide is beteszem őket. Sajnos az  ügyintézés eléggé vegyes adatokat produkál, mert van aki már több mint 120 napja várja vissza a számokat van aki mostanában pedig 3 hét alatt megkapja.

Drón jogosítvány HUN: http://bit.ly/3jNGfu0

Drón jogosítvány AU: http://bit.ly/3qxaN65

UAS nyilvántartásba vétel: http://bit.ly/3jUqAcr

UAS nyilvántartásba vétel (cég): http://bit.ly/3qmbCya

Groupama Drón biztosítás: http://bit.ly/3jLKLcu

UAS üzembentartó nyilvántartás vétele: http://bit.ly/3d6GHCq

UAS üzembentartó nyilvántartás vétele (cég): https://bit.ly/3qmbCya

Ha minden szükséges igazolást megkaptál a regisztrációkról és a drónvizsga elvégzéséről, ideje, hogy feltelepítsd a hivatalos magyar drónappot, a MyDroneSpace-t, ami ingyenesen elérhető iOS-re és Androidra is.  Miután a személyi igazolványod digitális példányára is szükség lesz, fel kell majd telepítened mellé a magyar GoodID appot is, amelyben biztonságosan lehet tárolni személyes adataidat.

A MyDroneSpace applikációban tudod bejegyezni a felszállásodat (amiről így a Hungarocontrol légiirányítói is tudomást szerezhetnek) illetve az appba folyamatosan bejelentkezve kell maradnod, ha bármikor is repülsz a drónoddal. Ebben tudod leellenőrizni, hogy annak a helyszínnek a légtere, ahol vagy, nyílt-e, azaz repülhetsz-e rajta külön engedély nélkül a drónoddal.