A2-es Nyílt kategória

Mire kell drón jogosítány?

A2 tanúsítványra akkor van szükséged, ha 500grammos vagy 500grammnál nehezebb, de 2kg-nál könnyebb C-s osztálybesorolással nem rendelkező (vagy 900 g ≤ C2-es < 4 kg) UA-t reptetsz és a műveleteket emberekhez “viszonylag” közel (minimum 50 m) tervezed végrehajtani. Az EU azt mondja ki, hogy az A2-es jogosítvánnyal akár 4kg-os drón is reptethetünk majd, DE csak akkor ha lesz rajtuk egy C osztály jelölés. (jelenleg nincs ilyen drón) Addig amíg nincsenek ilyen jelölések egy átmeneti időszakban vagyunk így most csak 2kg-os drónt lehet reptetni.

Hol, hogyan?

Magyarországon a vizsgázás előfeltételének számító online tanfolyamot a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI) keretein belül lehetett elvégezni, az A1/A3 kategóriák képzésére a KTI honlapján lehet jelentkezni. A2 kategória esetén először a KTI ügyintézőjével vegyük fel a kapcsolatot, erre a kepzes@kti.hu címen vagy a 06-1-464 4438 telefonszánom van lehetőség. Az A2-es vizsgára bármilyen EU-n belül megszerzett A1/A3-as jogosítvánnyal lehet jelentkezni, én is az Osztrák vizsgával mentem el, gond nélkül. 

Nyomás vizsgázni

Miből és hogyan készüljek?

Most jön a dolog érdekessége, mert nincsen hivatalos tananyag Magyarországon, csak az EU által meghatározott témaköröket adják meg.

A2 tanúsítvány megszerzéséhez a szabályozás megköveteli többek között, hogy vizsgát tegyél, mely három fő témakört érint:

  • meteorológia
  • UAS repülési teljesítménye
  • földi kockázatok technikai és operatív jellegű csökkentése.

Ezt magunktól elsajátítani kb esélytelen lenne, mert nem éppen arra gondolnak a témakörök alatt amire mim így kettő felkészítőt tudok nektek ajánlani.

Az egyik a légtér.hu csapata, régóta benne vannak a szakmában és tudják is a dolgukat. Náluk a felkészítő az videók és online teszt formájában érhető el. Így bármikor bárhonnan nézhető és tanulható az anyag. A három videó nálunk kb 150 percnyi anyagot jelet. A meteorológia és a UAS teljesítmény egyenként több mint 1-1 órás videó. A legnehezebb része a vizsgának a meteorológia, eléggé részletesen bele mennek a dologban és sajnos nem sok minden vonatkozik a drónos társadalomra belőle. A vizsgámhoz én őket választottam, mivel a munka és a család mellett így leginkább éjszaka tanultam a vizsgára. A videók megnézése után jön a próbavizsga, ezeket témakörönként lehet elvégezni. Kb 30-30db vizsgát tettem le és így az éles vizsga is sikerült.

A másik csapat az UAS Hungary csapata. A fő különbség, hogy ők nem videókat készítenek, hanem különböző online felületen csinálnak meetingeket és ott adják le az anyagot így van lehetőség a kérdezésre is.

Hogyan zajlik a képzés?

A képzéseket Discord csatornán online formában tartjuk, a csoportokkal előre egyeztetett időpontokban, általában 18:00 vagy 19:00 kezdéssel. A témaköröktől függően 1-2 órás meetingeken keresztül. A Discord program beállításaiban és kezelésében is segítséget adunk.
A képzés Internet kapcsolat mellett akár mobil applikáción keresztül is elérhető.

Sikeres vizsgát tettem!