Kinek kell drón jogosítvány?

2021-ben megváltoznak a pilóta nélküli légijárművekre, ismertebb nevükön a drónokra és azok használatára vonatkozó szabályok Magyarországon. A 2021-ben életbe lépő drón törvény szabályozza a magyarországi drónhasználattal kapcsolatos tevékenységeket. Az új drónszabályozást 2021. február 10-től kell alkalmazni..

Kötelező vizsga a drónosok számára!

A1/A3 alkategóriában – a C0 UAS osztályú drónokat kivéve – online képzés elvégzése, majd vizsga teljesítése szükséges. A sikeres vizsga letételét követően úgynevezett kompetencia tanúsítvány kerül kiállításra, ezzel igazolhatják képesítésüket.

A legalsó korhatár  16 év.

Drón jogosítvány, drónos vizsga megszerzése – Magyarországon a KTI oldalán történő regisztrációt követően végig kell olvasni, és megtanulni a drónozás szabályait. Ezt követően lehetne vizsgázni is, viszont a hiányzó részletszabályozás miatt, még nincsenek vizsga időpontok. A KTI tanfolyamának díja: 0 Ft, maga a vizsga díja 4.600 Ft.

Január 1-től minden drónosnak az új szabályrendszer szerinti vizsgát kell tennie, tehát a korábban elvégzett képzések nem váltják ki az új tanfolyam elvégzését és a vizsgázást, illetve nincs lehetőség különbözeti vagy egyéb vizsga letételére sem.

Azonban mivel mi magyarok is az EU tagállamai közé tartozunk, ezért más EU-s országban letett vizsgát is lehet itthon használni, el kell fogadják a hatóságok. Ezért például ajánljuk a www.dronespace.at oldalt is, ahol ingyenesen, és online levizsgázhatsz. Itt be is tudod majd fejezni az oktatást, és a vizsgát is. Tehát az itt kapott jogosítvány egész Európában érvényes lesz, az úgynevezett open kategóriában.

Hol tudok vizsgázni?

A kezdeti időszakban a távpilóták képzésére vonatkozó A1/A3 online tanfolyamokat a KTI (Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.) bonyolítja le. Az A1/A3 és az A2 vizsgákat  pedig a KAV-nál (Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft.) tehetitek le. A képzésre és vizsgára való jelentkezés a KTI honlapján és a KAV honlapján érhető el.

Elfogadják itthon az Osztrák drón jogosítványt?

Igen, ezt több hivatalos helyen is megerősítették a hazai hatóságok, illetve az A2-es vizsga alapfeltétele, hogy meglegyen az A1-A3-as vizsga. ezt be is kell mutatni, ezért én direkt az Osztrák jogosítvánnyal mentem el és gond nélkül mehettem vizsgázni!

LEVIZSGÁZTAM, van drón "jogsim"

Milyen lesz a drón jogosítvány?

Minden országban elvégzett vizsga után egy pdf formátumban kapjuk meg az igazolásunkat, aminek 5 éves lejárata van. Igen, 5 évente menni kell vizsgázni.

Az Osztrák illetve a Magyar vizsga után emailben is megkapjuk a pdf fájlt. A törvény szerint ennek nálunk kell lenni a repülés alatt. Arról, hogy milyen formában kell nálunk lenni, nincsen hivatalos információ. Többen köztük én is plasztik kártya formát választottam, amit többen el tudnak készíteni nekünk a megkapott pdf fájlból. A lényeg, hogy a rajtalévő qr kód olvasható legyen egy telefon álltál