C minősítést kaptak a DJI Mini drónok

Még mindig sokan nem értik a drónokra vonatkozó C minősítés feltételeit és okait. Ezen nem is csodálkozom, mert nem egyszerű eligazodni a jelenlegi jogi környezetben a felhasználóknak, de a forgalmazóknak, sőt a gyártóknak sem. Mindenkinek más és más szabályokat kell betartani ahhoz, hogy legálisan tudjanak vagy repülni vagy éppen forgalomba hozni egy drónt. A legnehezebb a legnépszerűbb mini kategória márkától függetlenül. Ezek a 249g alatti drónok, amiket nagyon sokan szeretnek a kicsi méretük, okos szoftverük, jó videójuk és a jó ár érték arányuk miatt. Cserébe ebben a kategóriában van a legtöbb kérdés, hogy most akkor mi is kell hozzá, hogy legálisan tudjuk használni, mi a helyzet a már megvásárolt gépekkel, mi a különbség, ha most veszem meg. Alapvetően most már a mai napon egy 249g alatti drón akár 3 féle kategóriába is tud tartozni.

    • Lehet C minősítés nélküli eszköz, ha más megvásároltuk vagy éppen most vásároljuk meg. Ezzel nincsen semmi gond, nyugodtan használhatjuk A1 kategóriában akár lakott területen belül is. Ilyenkor hobbi kategóriában nem kell hozzá jogosítvány sem, sőt biztosítás sem, csak is a két regisztrációnak kell meglenni (drón regisztráció és üzembentartói regisztráció). Ezek után lakott területen kívül, ha nincsen más tiltott zóna vagy egyéb tiltás akkor a Mydronespace applikáció segítségével azonnal lehet menni repülni.
    • Lehet C0-s minősítésű a drón, erre az EASA kötelezi a gyártókat, 2024.01.01 után hivatalosan az Unió területére csakis C minősítéssel ellátott drón érkezet OPEN kategóriára. Jelenleg ilyen drónok csak is a DJI-nak léteznek. Mi a helyzet a régebbi drónokkal? Nos, mivel a DJI a szervizében nem javít, hanem cserél, így meg kellett oldani neki a C0-s minősítést a DJI Mini 2, DJI Mini 2SE, DJI Mini 3, és a DJI Mini 3 Pro-ra is, a DJI Mini 4 Pro már alapból C0-s minősítéssel érkezik. A legfontosabb különbség egy nem minősített és egy C0-s drón között, hogy ebben már gyárilag benne van a 120m-s korlát, azaz nem tud magasabbra menni, mint 120m, míg amin nincs minősítés annak a felső határ az 500m. OPEN KATEGÓRIÁBAN TILOS 120M-NÉL MAGASABBRA MENNI! Fel lehet-e oldani ezt a korlátot? Igen, kettő megoldás is létezik rá. Az egyik egy sima kérelem az applikációban, viszont akkor le kell szedni a matricát róla, ekkor kb visszakerül a gép a minősítettlen kategóriába. (Nincs mód jelenleg utána újra C0-ra minősíteni)

  • A másik mód, hogy C1-t csinálunk belőle, mert már erre is van mód a DJI Fly applikációban. Viszont a C1-s gépekre kell drón jogosítvány és biztosítás is már, sőt sugározni kell nekik a Remote ID-t.

Kellene nektek a már otthon lévő gépeket minősíteni? Nem, hivatalosan csak is a szoftver frissítést írja elő az EASA, abban viszont a C minősítés nem tartozik bele. Ha ma rendeltek a www.myactioncam.hu oldalon és használjátok a Dronehungary2024 kódot akkor milyen gépet kaptok? Ezt sajnos nem tudjuk pontosan, de már nagy valószínűséggel C minősített drónokat kapunk mi is. Lesz-e más gyártónak is minősített gépe? Ez jó kérdés, ha elakarják adni az  Eu-ban akkor muszáj lesz nekik megoldani, legalábbis ami 249g felett lesz, alatta talán még ki lehet magyarázni. Nézzétek meg a videót a bővebb információért, illetve bármi kérdésetek lenne, írjátok meg kommentben!

Leave a comment