Ahogy sejteni lehetett a pletykák alapján, a mai napon megérkezett a DJI legújabb drónja a DJI Mavic 3 Pro. Hát ember legyen a talpán, aki érti, hogy mit is csinál a DJI az elmúlt években. Megszűnt most már kicsit több mint egy éve a DJI Mavic 2 Pro, majd megjelent a DJI Mavic 3 és a DJI Mavic 3 Cine. Ezeket a gépeket úgy dobta piacra, mint ha muszáj lett volna kapkodni és nem lett volna idő befejezni nekik. Az első verziók gyakorlatilag csak repülni, fotózni meg videózni tudtak, minden más nem működött benne. Ennek ellenére az áruk igen jelentős volt anno, és nem is igazán mentek az eladások belőle. Szépen lassan befejezték a szoftvert rajta és minden funkciót már lehet használni.

Ezután jött egy olyan lépés, amivel egy kicsit beindultak a dolgok, mégpedig, hogy minősítették a Németországi TÜV-vel a gépet és megkapta a C1-es minősítést. Ez azt jelenti, hogy bármi történik ez a gép már biztos, hogy használható lesz a jövőben, bármi is történik. Sőt, ha nem változik a dolog akkor 2024.01.01 után A1-es jogosítvánnyal repülhető OPEN kategóriában lakott terület felett. Ezt, akik hamarabb vették meg, utólag is megtudják csinálni maguknak. Ezután megjelent a DJI Mavic 3 Classic, ami gyakorlatilag egy DJI Mavic 3 csak hiányzik belőle a Tele kamera, ezzel szánták kicsit olcsóbbá tenni, de nem igazán sikerült. Utána szépen lassan eltűnt a polcról a DJI Mavic 3 és a Cine verió.

Itt többen azt hitték, hogy alapanyag gondok miatt nem megy gyártás. Aztán jöttek a pletykák, hogy érkezik a DJI Mavic 3 Pro. Mondom WTF? Az eredeti Mavic 3 sem ment annyira az ára miatt az akkori helyzetben, ha most érkezik belőle egy Pro verzió annak ugye drágábbnak kellene lenni, de nem lett :O Viszont akkora nagy újítást nem is hozott azon kívül, hogy most már 3db kamera van benne. A telefonok után úgy látszik itt is ez lesz a trend, repülni tud, akkor tegyünk bele több kamerát. Aminek viszont lehet örülni, az az, hogy megkapta a C2-es minősítést, mivel nehezebb, mint 900g. Ki vizsgázott le A2-re? Miért is jó nekünk a C2-es drón? Közelebb tudunk menni személyekhez lassú üzemmódban pl. Ennek már azt mondom, hogy van értelme a jelenlegi jogi helyzetben és végre van értelme az A2-es jogosítványomnak is 😀

DJI Mavic 3 Pro

Nézzük meg kicsit közelebbről milyen is lett a gép maga, illetve milyen verziók vannak belőle. Ugyan az a géptest, ugyan az az akkumulátor, ugyanazok a távirányítók, ugyan az minden kivéve a kamera. Most viszont hiányzik a sorozatból a két kamerás verzió, van egy kamerás meg három kamerás. Viszont ebből már nincsen a szürke távirányítós verzió, csak olyan csomag létezik, amiben beépített kijelzős a távirányító. Végre ezt is megéltük, hogy nem lehet telefonnal irányítani a drónt. Jelen pillanatban 4 féle csomag kapható belőle, van az alap szett amikor a drón, távirányító, egy aksi vannak a csomagban. Van kettő Fly More Combo csomag amikor több akkumulátor, táska, filterek járnak a csomagban, annyi a különbség, hogy melyik távirányító van benne, a DJI RC (kijelzős szürke) vagy a drágábbik DJI RC Pro. Ha valakinek ez még nem lenne elég, akkor pedig a csúcsmodell a DJI Mavic 3 Pro Cine Premium csomag, amikor már van benne szintén Apple ProRes fájl formátum. 

DJI Mavic 3 Pro

4/3 CMOS, Hasselblad kamera

1/1,3 hüvelykes CMOS, közepes telekamera

1/2 hüvelykes CMOS, telekamera

24 mm-es ekv.

f/2,8 – f/11

20 MP

70 mm-es ekv.

3x optikai zoom

f/2,8

48 MP

166 mm-es ekv.

7x optikai zoom

28x hibrid zoom

f/3,4

12 MP

Ezt a három kamerát viszi magával a levegőbe a DJI Mavic 3 Pro, optimális körülmények között 40-42 percet tud a levegőben tölteni. Ennyi időnk van kihasználni a 3 kamera lehetőségeit, nagyon megoszlanak a vélemények, hogy mennyire kellett ez nekünk egyáltalán. Sokan mondják, hogy azért drón, hogy közelebb repüljön, van akinek tetszik az elv, hogy egy pontról 3 féle felvétel is készülhet. Egy kamerás drón, három objektív és végtelen fantázia. A Mavic 3 Pro háromkamerás rendszere a többféle fókusztávolságnak köszönhetően még gazdagabb kameranyelvet biztosít, és sokféle jelenetre alkalmas képességeivel nagyszerű eszköze lehet a kreativitásnak A különböző fókusztávolságok között a kijelző megérintésével lehet váltani, így a különböző jelenetekhez szükséges eltérő kompozíciós stílusok könnyedén elérhetők. A hatékonyabb, háromkamerás légi fotózás inspirációval párosulva zseniális alkotásokat eredményezhet. Természetesen megmaradt a 360 fokos akadályérzékelő rendszer, az Ocusync 3 aminek a segítségével akár 10km-re is el lehet repülni, na nem itthon! Most már összesen 4db legális drónt adott ki a DJI ebben a félévben, viszont más gyártók még egyet sem :/ 

Mavic 3 Pro

Mavic 3 Classic

Mavic 3

Mavic 2 Pro

Mavic 3 Pro: 958 g

Mavic 3 Pro Cine: 963 g

895 g

895 g

907 g

4/3 CMOS Hasselblad kamera

1/1,3 hüvelykes CMOS, közepes telekamera

1/2 hüvelykes CMOS, telekamera

4/3 CMOS

Hasselblad kamera

4/3 CMOS Hasselblad kamera

1/2 hüvelykes CMOS, telekamera

1 hüvelykes CMOS

Hasselblad kamera

Hasselblad kamera: 5,1K/50fps

Telekamera / közepes telekamera: 4K/60fps

5,1K/50fps
DCI 4K/120fps

5,1K/50fps
DCI 4K/120fps

4K/30fps

43 perc

46 perc

46 perc

31 perc

DJI O3+: Akár 15 km

1080p/60fps élő közvetítés

DJI O3+: Akár 15 km

1080p/60fps élő közvetítés

DJI O3+: Akár 15 km

1080p/60fps élő közvetítés

OcuSync 2.0: Akár 10 km

1080p/30fps élő közvetítés

Ami számomra érdekes és feltűnt, hogy a DJI Mavic 3 Classic RC-s verziója és a DJI Mavic 3 Pro RC-s verziója között jelenleg 140.000Ft van, amiért kapunk pluszba 2 kamerát és egy C2-es minősítést. Ez így már egészen jól hangzik annak aki gondolkodik drón cserén és belefér neki ez a kategória esetleg. Használjátok a Dronehungary2023 kódot a www.myactioncam.hu oldalon és kaptok -5% kedvezményt!

 

Leave a comment