Amerika még mindig nagyon tart attól, hogy a DJI gépeink adatokat szivárogtatnak Kínának és, hogy ezt ők felhasználják ellenünk. Ennek a korábbi előzménye, hogy Amerika egy ideje tiltó listára tette a DJI-t az állami szférában, ez azt jelenti, hogy a rendőrség és a hadsereg valamint a hasonló szervezetek nem DJI gépet használnak. Ezért népszerűsítik annyira a Parrot Anafi USA verziót, egy két AUTEL gépet es persze saját fejlesztéseket. Így ők nem élvezik az újonnan megjelent DJI Mavic 3 Enterprise gépeket és a tavaly nyáron megjelent M30-as széria előnyeit sem.

Pedig ezen gépek esetén a DJI már több olyan dolgot tett lehetővé ami direkt a hatósági ügyfelek számára fontos lépés. Ezek a gépek képesek működni teljesen offline is, ez azt jelenti, hogy se wi-fi, se USB, se Bluetooth, se térkép, se frissítés, se repülési logok szinkronizálása, se semmi. Tudom ezt nehéz elhinni, de már ugye ott érhető a dolog, ha nincs wi-fi, és nincs internet akkor eléggé nehéz bárhova bármit küldeni. Ha ez megy nekik enélkül is, akkor az lesz a jövő. A gépről lehet törölni minden adatot egy gombnyomásra, titkosítható az SD kártya tartalma. Na mindegy ez az ő bajuk. Szóval ennek hatására felkerültek egy listára a következő indokkal:

A DJI-t állítólag kitiltották a CES 2023 kiállításról, mivel az emberi jogok megsértése miatt felkerült az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Entity Listájára.

Frissítés: A CTA most erősítette meg hogy “A Kereskedelmi Minisztérium Entity Listáján szereplő vállalatok nem állíthatnak ki a CES-en”

A tegnapi napon kezdődött a CES 2023 ami minden évben összeszedi a legnagyobb technikai újításokat és a jövőbe mutató fejlesztéseket. Több évben is jelen volt a DJI hatalmas standdal ezen a kiállításon, repterő ketrec és minden egyébb dolgokkal. Idén ez most elmarad a látogatók számára. Ettől függetlenül természetesen vannak drónok a CES 2023-on, amit majd összegyűjtök egy másik cikkben. De egy kérdés azért még így a végén felmerül bennem. Amikor a hatósági tiltást kiadta Amerika akkor utána nem sokkal tettek egy nyilatkozatot, hogy technikailag nem tudják alátámasztani a vádakat, miszerint a DJI gépek adatokat küldenek tovább engedély nélkül. Ha ez így van, akkor ez megint “csak” valami politikai dolog lehet vagy nem merik elmondani amit találtak, hogy a világ legnagyobb drón gyártója ne omoljon össze? Mit gondolok? Ugyanakkor van még egy érdekesség így a végén, hogy nem régiben rendezték meg a DJI Airworks rendezvényt amire a HRP és MyActionCam egy része is kilátogatott. Ez a rendezvény szintén az USA-ban volt ahol többek között a DJI M30-as Dock verzióját is bemutatták, illetve több ágazat meghatározó szereplői tartottak előadást, hogy milyen jók a DJI drónok, mennyit segítenek a kutatásban, felmérésekben stb. Akkor meg most, hogy is van ez? 🤷‍♂️

Leave a comment