Kicsit sűrűre sikerült az augusztus elejét összehozni magamnak. 2023 augusztus 5.-én volt idén a III. Drone Day amit a Reptárral közösen szervezünk, még adós vagyok beszámolóval, videóval és minden mással is. Ennek szombaton este lett vége, vasárnap kicsi pihenés és családozás, majd hétfőn reggel indulás Németországba. A nyáron már volt szerencsém kétszer találkozni a DJI Dockkal ami a DJI több év alatt kifejlesztett Drónfészek megoldása. Mondhatnám, úgy is ahogy a gyerkőc szokta, hogy háza van a drónnak. Lényegében tényleg erről van szó, a DJI egy olyan fészket fejlesztett ki, ami ha kell fűt ha kell hűt, tölti az akkumulátorokat, lemásolja a képeket stb.

Mivel a MyActionCam a DJI Agras és Enterprise gépek hivatalos szervize is, ezért minden tanfolyamot és bizonyítványt megszerzünk. A DJI Dock Engineer Training volt a következő célpontunk. Ennek volt egy online része is, tesztek, videók valamint egy egész napos online meeting is. Mivel ezt az akadályt sikeresen vettük Noellel a következő lépés a személyes oktatás volt Németországban, ahova hétfőn reggel indultunk el autóval. Jöhet a kérdés, hogy miért autóval, de az oktatás helyszíne Worms városában volt ami kb 80km-re van Frankfurttól, így ha oda repülünk, akkor még autóbérlés, stb. Így inkább nyomtunk egy romantikus trippet kettesben és megbeszéltük az élet nagy gondjait, mert oda fele 12 órát sikerült autóban tölteni, időjárás és közlekedési fennakadások miatt. Szóval már sötét lett mire a szállodába értünk, gyors kipakolás, majd megnéztük, hogy hova is kell menni, valamint az instrukciókat, amiket e-mailben kaptuk. Gyors alvás után egy reggeli majd indulás a Röhm GMBH telephelyére ahol a gyakorlati oktatás lesz. Itt már szerencsére minden zökkenőmentesen ment, becsekkoltunk és felvettük a kötelező kártyát és sisakot. Ezek után az oktatónk segítségével, közösen besétáltunk az “oktatóterembe” ami menő módon egy tűzoltóságban volt és az egyik autó helye parkolójában várt minket a 3db DJI Dock. Az oktatás elején gyorsan mindenki bemutatkozott, elmondta honnan jött, mióta vannak jelen, mi a fő tevékenységük.

A trénerünk Patrick már közel 8 éve van a DJI-nál így a MyActionCam név már nem volt újdonság a számára valamint az enyém sem. Ő tartott sok online oktatást is, valamint az Enterprise ügyekben vele tartjuk a kapcsolatot szerviz szinten. Utána át is vette a szót es kimentünk a 4. DJI Dockhoz ami működőképes állapotban volt a tűzoltóságon. Ezen átnéztük az alapokat, hogyan kell telepíteni, milyen környezet kell neki, beállítások, jogosultságok. Mivel ez egy mérnöki oktatás viszonylag sok mindent kellett tanulni, pl  a telepítésénél a föld ellenállásának mérését, a villám védelmet, áram és internet bekötéseket is például. Ha ezzel meg voltunk jött az alap szoftveres beállítás, kalibráció, kezelési jogok kiosztása, stb. Egy fincsi török kebabos ebéd után neki álltunk szétszedni a garázsban levő 3db Dockot párban, megnéztük a fő elemeit, hibaelhárításokat és kb az összes csavart 😉 Itt minden rendben ment, majd repültünk még egy kicsit. Tudtuk, hogy másnap 2 csoportos vizsga lesz, így megbeszéltük, hogy ki melyik csoportban lesz majd.

Mivel mi csak másnap indultunk haza így a délutáni csoportba kerültünk, szóval volt egy kis időnk pihenni és átnézni a dolgokat. Másnap 12-re mentünk a helyszínre még picit csúszott az első csoport, így megvártunk, míg annak vége lesz. Miután végeztek választottunk 1-1 Dockot és megkaptuk a feladatot, hogy mit is kell kiszedni belőle, és hogy erre 3 óránk van. Mivel nem először volt a kezünkben csavarhúzó, így ezzel, Noellel gyorsan meg is voltunk. Jött Patrick átnézte és mehettünk a szóbeli részhez, ahol a működő DJI Dockon kellett pár dolgot megnézni és közben szóbeli kérdéseket is tett fel. Mind a ketten sikeresen vettük az akadályt szóval mi vagyunk Magyarország első két DJI Dock mérnöke. Ezután már csak egy kis ünnepi vacsora és pihenés várt ránk valamint a haza út. Szerencsére az jobban ment, mint oda fele, szóval csak 10 óra alatt itthon is voltunk.

Leave a comment