Alig egy pár évvel talán egy évtizeddel, hogy új technikai sportág jött létre FPV versenydrónozás néven, a gépi öntanuló algoritmusok, mesterséges intelligencia szkriptek máris porig alázzák a legjobban képzett emberi pilótákat. Nem a máról beszélek, hanem a holnapról, jövőhétről jövő évről, nemtudni pontosan, de már nem sok virágvasárnapja lehet a #1 emberi pilótának a AI-vel szemben. Az alábbi videón mondjuk beszélhetünk a máról is, hiszen Paul Bitmatta kooperál AI programozókkal, akik egy adott pályára képeznek ki egy átlagos fpv versenygépet.

A kiképzés úgy történik, hogy felveszik a pálya 3d modelljét, xyz koordinátarendszerben elhelyezik a a kapukat, azok méretét, elhelyezkedését orientációját. Majd egyfajta szimulátorkörnyezetben megalkotják a drónt és fizikai tulajdonságait. A gépi öntanuló algoritmusnak betáplálják a szabályokat, melyik kapun milyen irányból kell áthaladni, iránymutatásokat adnak BMSWEB előzetes futása alapján. Soksok ezer szimulátoros lefutás után az algoritmus x-edik generációja betanulja a pályát és alkot egy hibátlan kört, majd még többet. Ezeken még csiszolnak, optimalizálnak, majd a legjobban teljesítő algoritmust kiválasztják és lefuttatják a való életben, igazi fpv gépen. Az emberi pilótákkal ellentétben az AI szeme a teremben elhelyezett 36db kamera, ami nem magát a gépet figyeli, hanem a gépen elhelyezett 4db marker labdát. A kamerák 400kép/sec sebességű képét valós időben dolgozza fel egy combosabb számítógép és kiszámítja a drón sebességét irányát és orientációját. Ezt kapja meg az algoritmus, majd ennek kimenetét összekötik egy általános TX modullal, amilyennel az igazi pilóták is vezérlik gépüket.

AI track

A végeredmény eszméletlen, a pár 10 méteres pályán a hosszú kanyarban a gép végsebessége meghaladja a 100km/h-t. Legelső alkalommal ráengedik a teljes sebességet, nem totojáznak. 2 kört tett meg hibátlanul eszméletlen idő alatt egy olyan pilóta, ami (aki?) egy órával korábban még nem is létezett, merthogy az adatok felvétele, az algoritmus leprogramozása és kiképzése kevesebb mint egy órát vett igénybe.

Mihaleczku

 

 

Leave a comment