Megint hamarabb jött az információ az internetről mint a hivatalos forrásból, mert ma reggel 9 óra előtt megjelent egy hír az interneten, hogy a DJI Mavic 3 megkapta a C1 minősítést. Kicsit érdekesen fogadtuk a hírt páran, mert a DJI semmi információt nem irt róla. Az UAS Hungary csapata küldte a hírt, majd neki is álltunk nyomozni és láss csodát kb 30 perc múlva már kint volt a DJI oldalán is!

Szóval örülünk nagyon, az új frissítéssel 2024-től a DJI Mavic 3 A1 kategóriában repülhet lakott területen belül is!

Jó hír, hogy a meglévő Mavic 3 tulajdonosoknak nem kell új drónt vásárolniuk, hogy tanúsítvánnyal rendelkező gépük legyen.

A Mavic 3 sorozat C1 tanúsítványa – amely megköveteli a felhasználóktól, hogy frissítse a C1-kompatibilis firmware-re – számos előnnyel jár. A felhasználók repülhetnek az új A1 Open kategóriában, és többé nem kell letenni a bonyolult és költséges A2 pilóta vizsgát. Nagyobb szabadságuk lesz repülni olyan környezetben, ahonnan a C1 tanúsítvány nélkül korlátozták őket – kivétel, ha egy további hosszadalmas adminisztratív folyamat után különleges engedélyt kapnak.
A C1 tanúsítványt a TÜV Rheinland hivatalosan elismert bejelentett szervezete adta ki, és ez bizonyítja a DJI csapat eltökéltségét és kemény munkáját, hogy a lehető leghamarabb megfeleljen az új európai drónrendeletnek. Az Európai Gazdasági Térség (EGT, azaz az EU, valamint Norvégia, Izland és Liechtenstein) egész területén érvényes, és a jelenlegi DJI Mavic 3 sorozat összes hardverére és C1-gyel frissített firmware-jére vonatkozik.
A C1-minősítéssel rendelkező, C1-kompatibilis firmware-rel rendelkező drónokra további kötelező változások vonatkoznak az európai drónszabályozás értelmében:
• A Mavic 3 sorozat megfelel az új, 83 db zajcsökkentési szintnek.
• Ha az ActiveTrack intelligens repülési módot emberek vagy tárgyak filmezésére használják, a személytől/tárgytól való távolság 50 m-re korlátozódik. 50 méteren túl az ActiveTrack le lesz tiltva.
• a LED-ek használat közben kiegészítő környezet be- vagy kikapcsolódnak a tényleges alapján, és
• a drón elülső karjain lévő LED-ek alapértelmezés szerint villognak az UAV bekapcsolásának időtartama alatt.

Ezek a változtatások akkor aktiválódnak, amikor a DJI Mavic 3 sorozat bármelyik C1-tanúsítvánnyal rendelkező drónja az Európai Gazdasági Térségben (EGT) repül.

A Mavic 3 sorozat új C1 osztályú azonosító címkéjének megszerzésére vonatkozó jelentkezési folyamat a tervek szerint 2022. negyedik negyedévétől minden ügyfél számára elérhető lesz. Ettől az időponttól kezdve a felhasználók önkéntes alapon igényelhetik – egyszerűen és költségmentesen. A folyamat során meg kell adniuk drónjuk sorozatszámát, és meg kell erősíteniük, hogy frissítették a C1-tanúsítvány megszerzéséhez szükséges firmware-t. További részleteket akkor közölnek.

A C1 jelentkezési folyamat elindítása után a Mavic 3 sorozat összes jövőbeni firmware-frissítése tartalmazza a C1 tanúsítvány által megkövetelt műszaki változtatásokat és nem vonható vissza.

Leave a comment