Ahogy azt a pletykákból már tudni lehetett a mai napon a DJI bemutatta a világ talán legdurvább filmes kameráját. Titkon reméltem, hogy érkezik hozzá a DJI M600 utódja, mivel az volt az utolsó olyan gép ami felvitt egy Ronint a levegőbe, de sajnos ez nem így lett. A formát már egy jó ideje lelőtték a neten, így abban meglepetés nem igazán érkezett. A technikai részletekben viszont annál inkább. Amit eddig is tudni lehetett, hogy a nevét onnan kapta, hogy immáron nem csak 3 dimenzióban képes stabilan tartani a kamerát, hanem 4-Ben! Ez önmagában nem is lenne olyan nagy csoda mert a régi DJI Osmonak is volt Z axis kiegészítője ugyanerre volt hivatott. Ám anno ez egy rugós megoldással működött, míg most a szenzorok segítséget hívták ami folyamatosan figyeli a távolságot a földtől és ebből számol.

De ez csak az egyik szenzoros megoldás. Ami igazán meglepő, hogy a kamera tetején egy mini lidar (lézer) van ami valós időben térképezi fel a terepet 3D-ben és így állítja a kamera fókuszát. Ha kevés a fény, sok kamera nem képes automatikusan állítani a fókuszt mert nem “lát”, itt nem lesz ilyen gond. (Van lidar már a DJI M300 RTK-ra is, videót a YouTube csatornán találtok róla.) Az, hogy 6 illetve 8K-s kamera van hozzá már csak hab a tortán.

Vezeték nélküli jel továbbítás 1080p60fps-ben minimális késéssel, kb mint a DJI FPV-nél. Azt hiszem akik komolyan nyomják a videózást azoknak valami hasonló volt az állom, ha majd ezt a jövőben a levegőbe is lehet emelni az maga lenne a csoda. Az ára 1.500.000Ft-tól indul majd.

Leave a comment