A mai napon a DJI bejelentette a DJI Mavic 3 Multispectrált ami most már a 6. gép ami a DJI Mavic 3 formájára épül. Lehet, hogy csak én számolom ezt, vagy csak engem zavar, de gyakorlatilag van 6db egyforma gépünk, amit csak a kamera és a szoftveres tulajdonságok különböztetnek meg. A DJI Mavic 3 “váz” idáig egy igen jó konstrukciónak bizonyul, sőt a consumer részen már hivatalosan is C1 minősítéssel rendelkezik. Ez jelen esetben még nem annyira fontos majd csak 2024.01.01 után, ha addig nem változik még valami törvény.

Consumer részen jelenleg létezik a DJI Mavic 3, a DJI Mavic 3 Cine és a legfrissebb modell a DJI Mavic 3 Classic. Ezek között igen egyszerű a különbség, a DJI Mavic 3 és a Cine gyakorlatilag egy és ugyan az a gép, csak a Cine verzióban megtalálható az Apple Prores valamint egy 1TB-os SSD. Nem olyan régen jelent meg a DJI Mavic 3 Enterprise sorozat első két tagja a DJI Mavic 3 Enterprise és a DJI Mavic 3 T vagyis Thermal. Ezek a DJI Phantom 4 RTK-t valamint a DJI Mavic 2 Enterprise Advancedet váltották le. A Phantom 4 egy igazi megbízható igáslónak számított, nem igazán hagyta cserben az embert, viszont amit az új DJI Mavic 3 Enterprise tud, az valami fenomenális. A DJI Mavic 3-as sorozat egyik előnye, hogy optimális körülmények között akár 45-46 percet is képes repülni, sőt a repülés alatt 0.7 másodpercenként fényképezni. Hogy ez mit is jelent? A tervező szoftver meg is becsüli a repülés időtartamát, a tesztek alatt 116ha-t, 70m magasból 80%-os átfedéssel 55 perc alatt repül le. Azért az nem semmi munkateljesítmény.

Vásárlás és Bérlés


Utóbbin a hőkamera is egy plusz lehetőséget biztosít számos területen, legyen szó napelemparkok ellenőrzéséről, mentés-kutatásról, energetikáról. A legutolsó gép a DJI Mavic 3M ma hajnalban jelent meg. Ez a DJI Phantom 4 Multispektrál utódja lett, mondanom sem kell, hogy a gép váza semmiben sem különbözik a Mavic 3-as sorozattól. Tudja a 43 percet optimális körülmények között, megkapta a DJI RC Pro Enterprise változatát és vele együtt az Ocusync 3-as irányítási rendszer tovább fejlesztett változatát. A DJI Phantom 4M-en összesen 6db szenzor volt, egy RGB és 5db multispektrális szenzor, a most megjelent modell esetén viszont összesen 5db szenzor található, 1 RGB és 4db multispektrális.

DJI Mavic 3 Multispektrál
 • Image Sensor
 • 1/2.8-inch CMOS, effective pixels: 5 MP
 • Lens
 • FOV: 73.91° (61.2° x 48.10°)
  Equivalent focal length: 25 mm
  Aperture: f/2.0
  Focus: Fixed Focus
 • Multispectral Camera Band
 • Green (G): 560 ± 16 nm;
  Red (R): 650 ± 16 nm;
  Red Edge (RE): 730 ± 16 nm;
  Near infrared (NIR): 860 ± 26 nm;

Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a gyártó azt mondja,  hogy bizonyos körülmények között akár 200ha is lehet a munkaképessége egy repülés alatt :O Ha ennek a fele is teljesíthető, annak már sokan fognak örülni a mezőgazdasági felmérések során. Hamarosan megérkezik a gép a MyActionCam bemutatótermébe és mindenki megnézheti akár mind a 6 gépet egymás mellett! Amint az időjárás engedi akkor pedig érkezik róla a Youtube csatornára a bemutatkozó videó.

DJI Mavic 3M

Leave a comment