2021.01.01 óta törvényi kötelessége a drónosoknak használni a MyDroneSpace applikációt ha repülni szeretnének Magyarország területen. Az applikáció NEM HELYETTESÍTI az eseti légteret! Tehát napjainkban is ha valaki lakott területen szeretne repülni akkor szüksége lesz a megfelelő drón vizsgára, a drón és sajátmaga regisztrálására, és dróntól függetlenül illik biztosítást is kötni, valamint a megfelelő engedélyek beszerzésére is. Utóbbiak miatt keressétek a www.legter.hu-t Ha ezekkel megvagyunk akkor már csak a MyDroneSpace applikációt kell használnunk ahol be kell jelenteni, hogy mettől meddig repülünk, melyik drónunkkal, milyen magasan és mekkora területen. Erre azért van szükség, mert ha aktiváltok egy eseti légteret azt a másik Drónos nem fogja látni, viszont ez az applikáció értesítést fog küldeni más felhasználóknak ha egymást fedné a két repülés. Ez szerintem egy hasznos funkció lenne a egyre többen használnak ezt az appot. A használatával voltak gondok, de egy ideje már szerencsére rendesen működik, íme egy videó amiben segítek beállítani a regisztrációt.
Ha ezzel megvagyunk akkor egy évig nyugodtan használhatjuk az applikációt. Jöhet a kérdés, hogy mire is jó ez az applikáció ha kellenek más engedélyek is. Nos, lakott területen kívül ha van egy drón vizsgánk, regisztrációnk, biztositás ha szükséges akkor ennek az applikációnak a segítségével akár 2 percen belül repülhetünk legálisan ha más tiltott zóna nincsen ott. Két éve a puszta közepén is kellett engedély amit 30 nappal előre kellett kérni, ez egy hatalmas könnyítés a drónosok számára. Ahhoz, hogy valaki lakott területen kívül tudjon legálisan repülni csak pár dolog szükséges és a költségek is minimálisak. Ha szükségeses a drónra biztositás akkor kb 20000Ft.
Ha valaki most kezdené el a drónozást vagy a legális folyamatot akkor annak ez a videó még mindig aktuális, ebben nem történt változás. A drón jogosítványok esetén sem történt módosítás azóta. Ugyan úgy érvényes a videóban említett osztrák vizsga, és az A2 még mindig csak személyesen tehető le Magyarországon. Ezekkel nagyon sok helyen kvázi azonnal tudunk repülni, kivéve lakott területen belül. Ott továbbra is szükség van a különböző engedélyek beszerzésére. Viszont a MyDroneSpace fiókot évente meg kel újítani, frissíteni kell az adatainkat, hogy történt-e valami változás. Ez a tavalyi évben nem ment zökkenőmentesen, most viszont igen. Ezért is fontos, hogy valós adatokat adjatok meg, különben nem fogtok értesítést kapni arról amikor ez a nap eljön, és arról sem ha a fiókot törlik!

Leave a comment