Két évvel ezelőtt, 2019. június 6-án alakult meg a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete olyan civil tagokkal, akikhez a mentési feladatok közel állnak. Az összesen közel 100 tagból álló csoport, akik minden megyében megtalálhatók, gyakran siet a hatóságok segítségére. Mivel nem csak a fővárosban találhatóak meg, így a vidéki helyszínre a legközelebbi pilóta tud indulni. Tudásukat és eszközeiket készséggel vetik be hatósági, rendőrségi felkérések teljesítésére.

– Olyan speciális drónokat alkalmazunk, amelyekkel például a vízi mentésben is segítséget tudunk nyújtani – magyarázza Máthé Gergő, az egyesület elnöke. – Ezek a gépek azért különlegesek, mert a többi masinával ellentétben vízállóak. Szélsőséges időjárási viszonyok között is tudjuk használni őket; nemcsak esőben, hanem viharban és hóesésben is. Ezenfelül 3 kilogrammos csomagot is képesek szállítani; például vizet, élelmet, elsősegélycsomagot, defibrillátort, de egy önfel­fújódó mentőeszközt is el tudnak juttatni egy vízben bajba jutott emberhez. Hatékony módszer, hiszen szinte másodpercek alatt oda tudunk érni; gyorsabban, mint bármilyen más eszközzel, például motorcsónakkal.

Szerencsére eddig ilyen mentésre még nem kellett drónt használniuk, de készenlétben állnak, hogy szükség esetén bármikor bevethessék őket. A távirányítható repülő szerkezetek szárazföldi keresésnél is bevethetők. Máthé Gergő egy esetet is felidézett, amelynek során egy férfi megsérült a kukoricásban. A tábla az erdő mellett helyezkedett el, és a földi mentőegység nem tudta, melyik irányba induljon el, a fő csapásnak ugyanis három elágazása volt.

– A drónnal a kukoricás felé emelkedtünk, és a magasból megláttuk a csapást, ahol a férfi bement. Nemsokára őt is megpillantottuk a földön, utána pedig a mentőcsapatot már tudtuk irányítani, merre induljanak el. Pár hete fordult elő egy olyan eset is Veszprémben, hogy egy önveszélyes férfit kerestünk, aki búcsúlevelet írt a családjának, majd távozott otthonról. A mentőegységek elkezdték a keresését, mi pedig drónokkal kutattunk utána. A drón kameráján keresztül felfedeztük egy tisztáson, ahogy a padon ült, késsel a kezében. Értesítettük a hatóságokat, akik így biztonságosan meg tudták közelíteni, és sikerült a rendőröknek leszerelni.

Forrás: www.police.hu

Leave a comment