A DJI Mavic 3-as széria utolsó drónjai is megkapták a megfelelő C minősítést. Eddig a DJI Mavic 3-as sorozat kapott C1-es minősítést, valamint a Classic széria, a DJI Mavic 3 Pro széria pedig C2-es minősítést kapott már a megjelenésekor. Viszont a hamarabb megjelent DJI Mavic 3 Enterprise sorozat még hiányzott a mai napig! Ez egy igazán pozitív hír, hiszen igen kedvelt és okos drónokról van szó, illetve sokkal megkönnyíti a dolgozni vágyó emberek munkáját. Miért is olyan fontos a C minősítés? 2024.01.01 után csak olyan drónok repülhetnek lakott területen belül OPEN kategóriában, aminek van C minősítése vagy az MTOM-ja 250g alatt van. Az olyan drónok, ahol ez nem teljesül majd, azoknak műveleti engedélyt kell igényelni, ami sokkal bonyolultabb és drágább is, így pl jövőre egy régi DJI Phantom 4 RTK vagy egy Yuneec drón nem repülhet OPEN kategóriában lakott terülten belül.

Az OPEN kategória a “kattintgatós” Osztrák drón jogsi, valamint az itthon személyesen megszerezhető A2-es drón jogosítvány. Ha valaki megcsinálja a kötelező drón frissítést és végig viszi a folyamatot, akkor a DJI Mavic 3 T, a DJI Mavic 3 Enterprise és a DJI Mavic 3 Multispektrál repülhető az itthon megszerezhető A2-es drón jogosítvánnyal. Sajnos ez még a többi engedély alól nem fog mentesíteni, tehát jövőre is, ha addig nem törlik el akkor szükség lesz eseti légtérre és egyéb papírokra, de nem kell műveleti engedély, ami egy igen nagy könnyítés! Nézzük meg, hogy mit is kell ehhez tenni, mert van pár dolgunk ahhoz, hogy megkapjuk a matricát és az igazolást, hogy a gép C2-es minősítésű lett. A C1-es minősítést a DJI Mavic 3 esetén, akik utólag szerezték meg, ők már végig vittek ezt az egyszerű folyamatot. Nincsen más dolgunk, mint naprakésszé tenni a rendszert, amíg ezt nem tesszük meg addig nem fogja feldobni a rendszert a C2-es minősítést.

Ha ezzel megvagyunk akkor magától feldobja a kis ablakot, hogy szerezzük meg a C2-es minősítést, ha be vagyunk jelentkezve az applikációba a DJI fiókunkkal, akkor elsőnek a szállítási címet kell neki megadni, ahova el tudja küldeni a DJI a matricákat, mert majd fel kell ragasztani a gépre. Ezt, ha kitöltöttük akkor fogadjuk el a szabályzatot és küldjük be az igénylést a gyártónak, majd várjuk 1-2 hetet mire megjön a matrica. Ezt az utasításnak megfelelően fel kell tölteni a dji oldalára, és ha elfogadja a gyártó akkor megkapjuk a letölthető igazolást a C2-es minősítésről. Ezzel véget is ért a folyamat és immáron OPEN kategóriában A2-es jogosítvánnyal használhatjuk a drónunkat jövőre is, és lehet készíteni a jobbnál jobb 3D-s modelleket. Reméljük hamarosan a nagytesó a DJI M30T is megkapja minősítést. Ahhoz, hogy C2-es maradjon a drón, van egy fontos dolog, mégpedig, hogy csakis eredeti alkatrészeket lehet használni rajta, valamint nem szállíthat súlyt az RTK antennán, a hangszórón és a LED-en kívül.

Leave a comment