Most már tényleg nemértem az egészet, hogy mit is csinál a DJI. Az elmúlt évek során az volt a tapasztalat, hogy 2 évente frissültek a drónok és mindig valami olyat hoztak amire azt mondta az ember, hogy WOW ez kell. Most viszont nem tudom ki mennyire követi nyomom a drónokat, de a Mini kategória gyakorlatilag egy botrány most. Az elejéről kezdve megjelent anno a DJI Mavic Mini, a mai napig egy népszerű kis drón, pláne használtan, mert olyan áron mennek amivel nem igazán lehet versenybeszállni. Ha hobby célre keresünk használt drónt akkor talán ez a legjobb ár/érték arányú drón, ehhez persze pár dolog hozzátarozik, mint a 2.7K-s videó valamint a WiFi-s jelátviteli rendszer.

Ezt frissítette a gyártó a DJI Mini 2-re ami már 4K-s videó és Ocusync 2-es kapcsolattal rendelkezik, de még mindg nem volt benne követés funkció, valamint akadály érzékelő szenzor, de még mindig egészen jó áron volt kapható. Sokan cserélték le a DJI Mavic Mini-t erre a WiFi-s kapcsolat miatt. Mind a kettő kisgép, okos és ügyesgép a mai napig, jó szervízháttérrel, ami nem igazán mondható el másik gyártókról. Itt adta ki a gyártó a DJI Mini 3 Pro-t, itt sokan azt mondták, hogy ez meg minek is? Egy mini kategóriájú drón, de Pro jelzéssel és ezért az ára sem olcsó, közel 500000Ft egy Fly More Combo szett. Ugyan kapott első és hátsó akadály érzékelő szenzorokat így már tud is követni minket ha szükségünk van rá, valamint a repülési idő is nőtt és megjött vele az OcuHsync 3 is. Voltak a gépnek némi tervezési gondjai, mint pl a leszállótalpak hiánya, így nem teljesen egyenes taljról igen nehéz vele fel és leszállni.  Hogy sikertörténet lett vagy sem azt nem tudni, de jött a DJI Mini 3, mint egy olcsósított DJI Mini 3 Pro. Annyival nem lett olcsóbb, viszont tudásban meg annyi lett mint egy “régi” DJI Mini 2 csak új formában, valamint lett neki leszállótalpa is. Ezekkel egyidőben viszont hivatalosan megszűnt a DJI Mini 2 gyártása már csak pár helyen van még régi készlet belőle, ebben a helyzetben igazán olcsó gépe nem volt a DJI-nak. Itt jelent meg a semmiből a DJI Mini 2 SE, hogy folytassuk a sorozatot. Ennek az egyik előnye, hogy benne van a használati utasításban, hogy az MTOM-ja 250g alatt van, így nyugodtan használható lesz 2024.01.01 után is lakott területen belül OPEN kategóriában A1/A3-as jogosítvánnyal is.

Itt azt gondoltam, hogy akkor most egy darabig megvagyunk hiszen van 3db mini kategóriájú gép, plusz itt a frissen megjelent DJI Air 3 és a DJI Mavic 3-as széria a komolyabb felhasználókank. Erre mit találtam a neten? Érkezik egy újabb mini kategóriájú gép a DJI Mini 4 Pro?! Hogy mi van?!

Már egyre több kép van a neten az érkező “új” gépről. Ami elsőre látszik, hogy van leszállótalpa valamint a szenzor halszem optikás, szóval ez egy 360 fokos rendszer lesz. A kép nem túl éles, de mint ha a kamera is picit más lenne, erre abból is lehetne következtettni, hogy ha csak a szenzorokkal lenne több akkor az kb senkinek sem kellne. Amibel még biztos több lesz az pedig nem más mint a jogi megfelelés! Igazából 3 féle opció lehetséges, az első, hogy az MTOM-ja 250g alatt marad és továbbra is használható marad OPEN kategóriában, vagy pedig megkapja a C0 vagy a C1 minősítést a vele járó előnyökkel és hátrányokkal. Nekem megint csak az a kérdésem, hogy minek is? Ti mit gondoltok erről a sűrű “frissítésről”?

Leave a comment