Megjelent a DJI Phantom 4

 2016.03.01. A DJI eventen bemutatták az új Phantom4-t. A neten kiszivárgott gépek miatt már nem tudtak újat mutatni nekünk és az  olvasóinknak. Úgy jártak ők is mint évente egyszer az Apple, de nem is ez a lényeg. Megjelent az új gép amivel a DJI megint bizonyította,  hogy nem a hobbi kategória a célja hanem a videózásra vágyó közönség. Ennek most két oka is van. Olyan eszközökkel látták el az új  gépet amire hobbi kategóriában ahol a repülés élménye miatt vennénk ott nincsen szükség, másik pedig az ára.

 A legelső amit észre veszünk, hogy olyan lett mint egy felfújt lufi ami csupasz. Hiányoznak a már megszokott DJI matricák a karok végén  és a közepe megdagadt. A közepének az oka, hogy egy méretileg jóval nagyobb akkumulátort kapott. Viszont ez a vártál kevesebbet tud  mind amire sokan köztük én is gondoltam. Egy Phantom 3-s 23-25 percet simán repül a fele akkora akkumulátorral míg ez 28 percet fog.  Persze ennek valószínű a sok "háttérmunka" az oka.

 

 Az egyik nagy újítás ami a háttéreben dolgozik az ennek a két "pöttynek" köszönhető. Ez a két szenzor figyeli a gép előtt lévő utat, és nem csak figyeli hanem már cselekszik is. 

 

 A DJI elhozta a matrice fő tudását ebbe a kategóriába is. Ez nagyon sok gép "életét" meg fogja menteni. A legtöbb zuhanás akkor  következett be, mikor jelvesztés esetén elindult a gép haza és a pilóta semmit sem tudott csinálni csak várta haza a szeretett gépet.  Sajnos ilyenkor sokszor volt az útban egy két akadály, ezt hivatott kivédeni ez a technika. Mint egy tolató radar folyamatosan pásztázza az  utat, gondolom ez nem kevés energiát kér, pláne ha ezt egy hardver és szoftver folyamatosan elemzi, hogy tudjon rá cselekedni.

 

 

 

 

                     

 

 Ezt igen hasznos és jó dolognak tartom, persze majd meglátjuk a gyakorlatban mit fog tudni. A másik újítás az úgy  nevezett active tracking. Amikor a kijelzőn kijelölünk egy embert, autót rányomunk, hogy GO és magától fogja a gép  követni úgy, hogy a táv nálunk marad.

 Ezzel lassan már a vezetés élményét is elveszik tőlünk, de lehet valakinek majd jól jönnek ezek az újítások. A gép  sebessége 72km/h-ra lett úgy, hogy emellett gyönyörű képet rögzít! :) 

 Összességében szerintem megint egy jó gépet alkotott a DJI. Végre most már nem papír dobozban kapjuk meg az  500000FT-s gépet.

Igen jól olvastátok, egy picivel is de több mint 500000Ft lesz majd. Anno a Phantom 3 kb 480000Ft-ról indult, ha ehhez hozzátesszük az új dolgokat szerintem valamilyen szinten reális lett az ára. Hamarosan találkozunk vele, kb 1 hónap! 

 

Tags: 
dji, phantom4, phantom, drone, drón, drones, dronehungary