Drone Racing Hungary - Sajtóközlemény (2016.03.23)

 

Sajtóközlemény

 
Ahol a föld az éggel összeér!
 
 
Jöhet a drónok harca!
Már csak tizenegy nap és 2016. április 3-án Velencén, a Velece Korzó homokos partján kezdetét veszi a multirotoros gépek első hivatalos magyarországi bajnokságra, azaz a Drone Racing Hungary. A Magyar Drón Bajnokság egy ötfutamos versenysorozat, amelynek állomásai között található a Velence-tó partja, illetve a Hungaroring is, ahol a célegyenesben állítják majd fel a pályát.
 
Az első magyarországi drónbajnokságot a Magyar Drón Egyesület (MDE) és a Tó-Feszt Kft. rendezi meg, a versenyre profik és amatőrök egyaránt nevezhetnek, ráadásul érdemes is nevezni, hiszen a legjobbak komoly nyereményben részesülhetnek. A fődíj nem akármi, az ötfutamos sorozat győztese ugyanis magyar színekben utazhat Hawaii-ra, ahol 2016. októberében tartják az új sportág világbajnokságát.
 
A Drone Racing Hungary sajtótájékoztatóján Koszti András, Velence polgármestere elmondta, örömmel ad otthont a város a rendezvénynek.
„Nagy boldogság és megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen egyedi és úttörő rendezvénysorozat első futamára Velencén kerül sor. Városunk marketingtevékenységének egyik célja, hogy minél több különleges és figyelemfelkeltő rendezvényre kerüljön sor nálunk, ami túlmutat a város, a megye, esetleg a ország határain, és ebben a koncepcióba tökéletes illeszkedik a drónverseny” – hangsúlyozta Koszti András.
 
Az első magyarországi hivatalos drónverseny-sorozat létrejöttében jelentős szerepe van a Magyar Drón Egyesületnek, amelynek elnöke, Bársony Péter megjegyezte, napról napra nagyobbnak tűnik a feladat, amibe belevágtak.
„Sokan fordultunk érdeklődéssel a drónversenyzés irányába és arra jutottunk, meg kéne teremteni a lehetőségét annak, hogy nem csak hakniszerűen szerveződjenek versenyek, hanem építsük fel ennek a modelljét, teremtsük meg a szabálykövető versenyzés platformját – tudtuk meg az MDE elnökétől.
– Nagy öröm volt számunkra, hogy megkeresésünk nyitott fülekre talált a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, segítőkészek voltak, és ahogy a nemzetközi szabályozást néztük, nem vagyok benne biztos, hogy Magyarország nincs a top5-ben a biztonság és az előkészítés terén.”
Bársony Péter az első, velencei futam kapcsán kiemelte, családbarát programot kívánnak szervezni, így a viadal mellett különböző gyerekprogramok is lesznek, szóval mindenki jól érezheti majd magát.
 
A Nemzeti Közlekedési Hatóság Képviseletében Farkas András elnökhelyettes, a Légügyi Hivatal vezetője arról beszélt, hogy kiemelt szerepet kap a szabályozás, s örömteli, hogy nem a megkerülésükkel, hanem a bevonásukkal kívánnak versenyt szervezni. „Az elsődleges szempont a személyi és a vagyonbiztoság, azért is fogadtuk örömmel, hogy a szervezők akként alakították ki a keretrendszert, hogy a nézők ne sérülhessenek, de bízunk benne, hogy az eszközökben sem keletkezik majd kár” – tette hozzá Farkas András.
 
A verseny főszervezője, Csengődi Zoltán, a Tó-Feszt Kft. ügyvezetője azzal folytatta, nagyon várják már a versenyt, amely hasonló, mint a méltán népszerű Red Bull Air Race, csak kicsiben. „A drónok használata egyre elterjedtebb és egyre inkább beleivódik a köztudatba, csak idő kérdése volt, mikor rendeznek hivatalos versenyt ezen gépek számára, örülök, hogy ez a mi segítségünkkel valósulhat meg. A szervezés origója a nézők biztonságának megteremtése volt, hét méter magas védőhálóval vesszük körbe a pályát, amely háló nem akadályozza a nézők számára a verseny követését, ráadásul a küzdelmeket kivetítőkön is láthatjuk majd” – tette hozzá Csengődi Zoltán.
 
A honi drónversenyzők képviseletében Kovács István, az FPVRace Hungary vezetője arról beszélt, hogy gyerekkorában sokat játszott számítógépes programokkal, amik jelentős szem és kéz koordinációt igényelnek, akárcsak a drónok vezetése. A versenyzők szemüvegen, vagy monitoron keresztül kísérhetik figyelemmel a gépeiket és így irányítják a drónjaikat.
„Magyarországon 100-150 ember van, aki épített már versenygépet, s foglalkozik ezzel a műfajjal, de lényegesen nagyobbra tehető azoknak a száma, akik rendelkeznek saját drónnal – mondta Kovács István. – A kicsi a bors, de erős mondás igaz ezekre a gépekre, a nemzetközi szabványnak megfelelő négycellás akkumulátorokkal rendelkezdők 130-140 kilométer per órás sebességre is képesek. A négyszáz méteres pályát úgy próbáljuk kialakítani, hogy a kezdők is élvezhessék, mindenki végig tudjon menni rajta.”
 
 
A versenyről
A háromkörös futamok során 4-4 versenyző indul, mindenki két futamon vesz részt, és a jobbik időeredményét veszik figyelembe a sorrend felállításánál. A versenyek legjobbjai 10-8-6-4-2-1 pontot kapnak és az öt viadal pontjainak összesítését követően kerül megállapításra a sorozat végső eredménye, s dől el, ki utazhat a világbajnokságra.
 
Az egyes viadalok külön-külön is értékesek, a velencei verseny nyertese négy éjszakát tölthet el negyedmagával a VelenceBike Kerékpáros Kompetencia központjában, természetesen kerékpárkölcsönzéssel egybekötve. A második helyezett egy Lamax X8 Electra Actiam Cam készülékkel, a harmadik egy Lamax C3 Drive autóskamerával, míg a negyedik, ötödik, hatodik helyezettek 60, 40, illetve 20 perces SBR Racing szimulátor voucherrel lesznek gazdagabbak. 
 
A körpálya kapukból és zászlókból épül fel, aki kihagy egy akadályt, azt kizárják az adott futamból. A drón lezuhanása esetén le kell kapcsolni a járművek jeladóját, és ebben az esetben is bukja a futamot a versenyző. A pilótáknak a szabad szemes reptetés tilos, kötelező az fpv-felszerelést használni, ami lehet video szemüveg, földi állomás, vagy monitor.
 
A versenyen való nevezés költsége 2000 Ft. A kötelező egyéni biztosításának díja fejenként 3000 Ft., azonban a Magyar Drón Egyesület ennek a költségnek a felét magára vállalta, így a 2000 Ft-os nevezési díjon felül csak 1500 Ft-os biztosítási díj hárul a versenyzőkre. A 18 éven aluliak számára szülői engedélyre is szükség van, az indulás alsó korhatára 14 év.
 
A Drone Racing Hungary sorozat első futamát a helyszínen kivetítőkön is figyelemmel lehet követni, a facebook-oldalukon pedig élő streamen nézhető az egyedülálló verseny. A rendezvény ingyenesen látogatható, azonban aki paddock belépőt vásárol, a pilóták mellől élvezheti ezt az egyedülálló versenyt!
 
Ne feledjék tehát, április 3., vasárnap, Velence: az első hivatalos magyar drónbajnokság nyitó futama, a második állomás pedig a Hungaroringen lesz május 15-én!
 
 
 
 
Drone Racing Hungary - Sajtóközlemény 2016.03.23Drone Racing Hungary - Sajtóközlemény 2016.03.23
Drone Racing Hungary - Sajtóközlemény 2016.03.23Drone Racing Hungary - Sajtóközlemény 2016.03.23
Drone Racing Hungary - Sajtóközlemény 2016.03.23
Tags: 
drone racing hungary, velence, hungaroring