Spektrumanalizátor és időmérő kütyü fejlesztés - Beta

5.8 Ghz Spectrum & Racetimer Beta - az FPV pilóta barátja
 
Az alább előzetesen bemutatott szerkezet fejlesztését már 2015 márciusában elkezdtem, viszont csak most érett Beta állapotba, bár sok munka van még vele, tesztelni és továbbfejleszteni, már egy használható kütyüről beszélhetek.
 
A készülék
 
Az oldalai
 
Ahogyan haladt előre a fejlesztés, úgy bővültek a menüpontok is, próbáltam olyanokat belepakolni ami egészen hasznos egy FPV pilóta számára. A menüpontokon egyesével végig fogok menni és bár nem garantálom, hogy a jövőbeni továbbfejlesztés után is így fog kinézni, lényegük nem fog változni. A készüléken 3 gomb található, fel-le, illetve egy jobb gomb. Felül MiniUSB és SMA, oldalt videokimenet és bekapcsológomb. A menüben lépkedéshez értelemszerűen fel-le, jobb gombbal pedig belépünk, kilépünk. Lássuk mi is a specifikáció:
 
- Jelkeresés 5600-6000 Mhz között, 4Mhz lépésekben
- A legnagyobb jelerősségű adó frekvenciájának és jelerősségének mérése
- Jelerősség mérés adott frekvencián hozzávetőlegesen dBm-ben kijelezve
- Beállítási és kalibrálási lehetőségek
- Beépített akkumulátor (1300mAh), körülbelül 3-4 óra működést tesz lehetővé
- USB töltési lehetőség
- SMA illetve RP-SMA antenna csatlakoztatási lehetőség
- Video kimenet (Okosvevőként is használható)
- Frekvencia tábla (A 40 lefontosabb csatorna frekvenciái)
- Köridő mérése (egy időben egy VTX jelére szinkronozva, 0.1 s felbontással és hangjelzéssel)
- Legjobb köridő és az utolsó 6 köridő mérése
- Masszívabb 3D nyomtatott váz, kompakt méret (81x43x23mm) és súly 65g
 
 
Spektrum Analyzer
 
Vízszintes tengely - frekvencia (videoadó csatorna), függőleges tengely jelerősség. A készülék folyamatosan pásztázza az étert, és méri az aktuális jelerősséget. A videóadó jelét egy tüskeként jeleníti meg, attól függően milyen közel van, milyen teljesítményű az adó és hogy milyen antennák vannak a rendszeren. A legnagyobb jelerősségű frekvenciát megjelöli a grafikonon. A frekvencia pásztázás 5600-6108Mhz között történik, ám 6000 felett már ritkán húz be a fázishurok, de számunkra ez lényegtelen ilyen frekin. A készülékkel mérhetjük egy gyengébb minőségű videóadó keveréktermékeit is, azokat az adásokat amik a beállított frekvencián kívül jönnek ki a videóadóból, ezzel tudjuk kikerülni a "nem is azon a frekin vagyok, hogy látod az én kamerámat?" kérdést, ami jópárszor elhangzott már egy-egy közös repülés során.
 
Spektrum és RSSI
 
RSSI Meter
 
Adott frekvencián méri a jelerősséget dBm-ben kifejezve, a frekvenciát a fel/le gombokkal léptethetjük 4 Mhz lépésekben. Az RSSI mérő menüpontból kilépve a beállított frekvencia elmentődik, kikapcsolás után ezen a frekvencián indul a készülék. E menüpont segítségével egyfajta teljesítmény-összehasonlítást is végezhetünk, két videoadóra ugyanazt az antennát felhelyezve ugyanolyan állásszögben mérhetjük melyiknek nagyobb a teljesítménye. Amelyik menüpontban kifért,így az RSSI-ben is kijelzésre kerül az akkumulátor állapota, 3.3-ig merítve tudjuk nyujtani az akku élettartamát, túlmerülés ellen védett. Jobbgombbal kilépünk.
 
Settings
 
A beállítások menüpontban találhatunk egy "sweep time" változót, amivel spektrumanalizátor üzemmódban és az RSSI-ben egyaránt állíthatjuk a frissítés idejét. Magasabb érték lassabb, de pontosabb leolvasást, alacsonyabb pedig gyorsabb sávátfutást eredményez. A "Sensitivity" a spektrumanalizátor érzékenységét szabja meg, lehetőségek: Weak, Normal, Ultra. A kalibrációs menü pedig a fenti két üzemmód konstans értékeit és szorzókat változtat, ezek arra szolgálnak, hogy kalibráljuk például az RSSI értékeit valós dBm értékekhez.
 
Settings és Freq Table
 
Freq Table
 
Ebben a menüpontban a 40 legfontosabb csatorna neveit és frekvenciáit találjuk. Ha a spektrumanalizátorban megtaláltunk egy frekvenciát, ebből a táblázatból kinézhetjük, hogy a vevőn milyen csatornára kell beállnunk (Pl FR1 CH4, vagy B/7). Fel-le gombbal lapozhatunk, jobbgomb kilépés. 
 
Racetimer
 
RaceTimer
 
Elérkeztünk az utolsó menüponthoz, ami egyfajta versenykör időmérő funkció. A mérési elv VTX jel változásain alapuló időmérés, ami nem jelent mást, mint folyamatosan mérjük a jelerősséget és ha elér egy bizonyos küszöbértéket (Trig), elindul a számláló. 5 másodperc a minimális köridő, ennyi időnk van eltávolodni a készüléktől ha átléptünk a kapun. Első lépésben beállítjuk a frekvenciát, amely gépet szeretnénk időmérni. Második lépés a Trig értéket beállítani, itt a tapasztalat alapján: gép összedug, antenna nincs az időmérőnkön, közelmegyünk a géphez, leolvassuk milyen maximális jelerősség értékünk van, a trig értéket 1-el alá állítjuk be. Tehát például 1 méteren belül 34-es értékünk van, beállítjuk a trig-et 33-ra. Majd ellenőrizzük, hogy a géptől eltávolodva 5-7 méterre lecsökken e üzembiztosan 30 alá. Így fals leolvasás nélkül üzemeltethetjük a cuccot. Ha ezek a beállítások megvannak akkor utólsó lépésként rányomunk a start-ra és elhelyezzük a készüléket a kapuhoz, vagy időmérő pozicióhoz. A pozició 3-5 méteres körzetében kell bebillennie a leolvasásnak, leolvasást hangjelzés kíséri. Az utolsó 6 kör illetve a legjobb idő kerül kijelzésre 1 tized másodperces felbontással. Reset-tel nullázhatjuk a köridőket. Az idő természetesen csak tájékoztató jellegű, nincs is hűdenagy felbontása és pontossága, de saját személyes teljesítmény mérésre, vagy több ember összehasonlítására elegendő. Nagy előnye, hogy a gépen semmilyen módosítást nem kell eszközölnünk, a küszöbérték állításának köszönhetően pedig adóteljesítménytől is független, tehát egy 25mW-os szobacirkálót is tudunk köridőzni.
 
Kijelzők
 
A készülék Béta állapotban van, mindössze 4 darab készült belőle ezidáig. Ezeknek a teszteléseivel véglegesítjük a menüt, funkciókat és a hardvert, majd 2017 nyáron több darabban összeállítok, ha lesz rá kereslet. Mindenesetre az előzetes tesztek során sokszor segítségemre volt már, legtöbször a "nem tudom milyen frekin repülök" kártyát ütötte.
 
 

Postjaim