Happy a 250-es racer születése - 1. rész

Cytrynka PDB elejeMiután sikerült megépítenem az első 250 kísérleti raceremet  "Odabasz"-t, elhatároztam, hogy építek még egyet amit valóban használni is lehet élesben. :)
Végre megjött szinte minden alkatrészem hozzá, kivéve a váz. Ezért kicsit csúszik a dolog és a bővebb beszámoló.

Na de ne szaladjunk ennyire előre!
Kezdjük azzal, hogy van egy a profik által is ajánlott Flyinglemon Cytrynka PDB-m amire végül is az egész épülni fog.
Ezt a PDB-t már BanDeE is említette a Drone Hungary Facebook oldalán az egyik postban, ott volt szó róla hogy miért jó illetve miért nem.
Nos mindentől függetlenül nekem nagyon tetszik. Pedig a szűkszavú leírásnak köszönhetően tud nem gyengén szívatós lenni a lelkem.

Mivel ebbe a PDB-be a konverziós panel Naze32-höz való volt, így értelem szerűen szereznem kellett egy Naze32-t. Ez meg is történt, de most jön a szépsége a dolognak.
Mikor megérkezett, gondoltam mindjárt összeforrasztom és boldogság lesz. Aha... De majdnem sírva fakadtam mert nem tudtam a vevő bemeneti lábkiosztását!
Egyszerűen nem volt egyértelmű, mert nem a "szabvány Naze32 rev5" volt.

Nagy valószínűséggel egy klónt sikerült beszerezni ami ugyan nem gond ha megy rendesen. Viszont ilyen verziót nem nagyon látott itthon még senki akit ismerek.
Többek között  tanácstalanságomban segítséget kértem a Drone Hungary Facebook oldalán is a közösségtől, hátha valaki mégis belefutott már ilyenbe. Sajnos úgy tűnt, hogy mégsem.

Na szóval, az tűnt a legjobb megoldásnak, hogy kiméregetem, hogy melyik a GND és a V+ a többi már gyerekjáték lesz, hiszen nekem csak 3 szál kell a PPM összeköttetés miatt.
Végül sikerült megtalálni a szükséges pontokat és jöhetett az alapok összeillesztése a PDB-re.

Cytrynka Naze32 konverziós panelElőször összekötöttem a PDB-n a majdani OSD alatt lévő UART választó forrasztó jumpereket. Én az UART 2-re jumpereltem miután egyik kolléga hosszas telefonos segítséggel azt javasolta, amit nem győzök elégszer megköszönni. Majd beforrasztottam a Minim OSD-t a helyére,
Minden pontnak megvolt a saját helye, egy egyszerű hozzá mellékelt tüskesorral meg is tudtam frappánsan oldani.
Láttam, hogy elég szűk lesz a hely az osd és a konverziós panel között, ezért fordítva forrasztottam be a tüskesort, a másik oldalán pedig visszavágtam a tüskéket, hogy ne lógjanak ki.
Tudom, ezzel az erővel bárhogy tehettem volna ha már úgyis levágom a tüskéket, de így elegánsabb volt.

 

Ez után úgy voltam vele, hogy kell egy teszt, nehogy aztán kiszabaduljon a mágikus füst valahonnan... Ezért ráforrasztottam ideiglenesen a tápkábelt a PDB-re és rádugtam az akksira.
Füst nem volt, viszont világítottak a PDB ledsorai, és láthatóan életrekelt az OSD is.
Nem volt más hátra miután már rájöttem a vevő  bekötési pontjaira, sikeresen összeforrasztottam a Naze32-t a konverziós panellel és jól rádugtam a PDB-re.
Tápot adtam neki és "jött a fény"! A Naze32 felbootolt pittyegett, és örültem. 
De itt nem ért véget a történet mert sípolt is mint a tolatásjelző, hogy valami nem OK!

Gyorsan tanácsot kértem, Naze32-t használó kollégától, hogy ilyenkor mi van, és azt tanácsolta, hogy a Cleanflight-ba lőjjem ki a VBAT-ot és a Failsafe-t ideiglenesen, hátha abbahagyja.
Nem hagyta...
Na, gondoltam akkor beforrasztom a vevőt is a helyére és bindelem hátha az a bánata.
A RX-F802 vevő bindelése azonnali volt az XJT modulos FlySky TH9x távommal, ebben hiba nem volt. Kerestem tovább a hiba forrást és nézegettem, hogy mit hagytam ki...

 


DIY RX-F802 telemetriás Frsky kompatibilis vevő

 

Hát valamiért lemaradt a konverziós panelről a dupla jumper!  Ennek beforrasztása után, a tápadást követően elhallgatott a csipogás. :)

Mivel váz hiányában nagyon nincs értelme további szerelésnek, a Cleanflight nézegetésével, állítgatásával itt most kicsit megáll az folyamat...
 


Azért közzéteszem a lábkiosztás első 3 pinjét, hátha valaki belefutna még rajtam kívül.

Naze32 rev5 (goodluckbuy verzió)

 

Kíváncsi vagy az építés további szakaszára?

Ide kattintva már olvashatod is! :)

 

 

Postjaim